Actualitat

Albet i Noya

5 coses que has de saber sobre el xarel·lo El Fanio

5 coses que has de saber sobre el xarel·lo El Fanio

El Fanio, un dels xarel·los més emblemàtics del Penedès, presenta la seva nova anyada, la 2020. Aquí us deixem 5 detalls interessants sobre aquest vi procedent d’una única vinya ubicada a les muntanyes d’Ordal.  

1.La vinya del Fanio

Aquesta vinya amb vistes privilegiades va ser plantada fa més de 60 anys per Epifanio Sardà. És una de les vinyes més velles (i també de les més belles) que tenim a Albet i Noya. Consta de diverses terrasses repartides en 2 hectàrees de xarel·lo plantat en vas, a 330 metres sobre el nivell del mar.

La troballa va venir quan l’any 2004 la família Albet adquireix la Finca de Can Milà de la Roca, en procés d'abandonament durant més de dos anys. La vinya del Fanio es troba al capdamunt de la finca de Can Milà en un espai on durant molts anys ha sigut inaccessible fins i tot en tractor. Per tant, és una vinya tractada al llarg de la seva vida mitjançant tècniques manuals i per un personatge, el Manel Sardà, que n’ha tingut molta cura i que encara ara puja fins a la vinya del Fanio per contemplar-ne el seu paisatge. La vinya del Fanio rep un tractament estrictament ecològic i també ha sigut testimoni d’alguns experiments biodinàmics. Respecte al sòl, la vinya fa honor al nom de la finca (Can Milà de la Roca) ja que la pedra aflora en varis llocs deixant un terrer molt poc profund i limitant el vigor de la planta que ens dona un raïm molt concentrat i amb un estat sanitari òptim.

2. Criança en ous de ciment / botes d'acàcia / inox

De la primera anyada, la 2009, se’n van fer només 300 ampolles que es van vendre totes al restaurant Cal Xim de Sant Pau d’Ordal.

A partir del 2010, incorporem 2 ous de ciment (de 640 litres cadascun) per fer la criança del Fanio. Albet i Noya va ser un dels primers cellers de la Península Ibèrica que va utilitzar aquesta tecnologia dins el procés de vinificació. La criança en ous de ciment dota d’un gran volum i cremositat al vi, sense aportar aromes de fusta de roure que sovint maquillen massa el vi.

Una segona part del vi provinent de la vinya del Fanio, fa criança durant vuit mesos en botes de fusta d'Acàcia, no tan agressives com les de roure, i que li donen un toc floral molt interessant. La tercera part reposa en dipòsits d'acer inoxidable per tal de preservar la màxima frescor del vi.

3. Marges de pedra seca

Una de les característiques més importants de la vinya del Fanio són els seus marges construïts mitjançant la tècnica ancestral de la pedra seca, en una de les concentracions més imponents de les muntanyes d’Ordal.

 

En els darrers anys, s’ha fet una important acció de recuperació no només de les terrasses del Fanio sinó també en la formació de professionals en aquest ofici gairebé desaparegut. Pep Sastre Sardà i Jaume Ferrer Payeres, mestres margers de l’escola Mallorquina, han vingut en diverses ocasions al  Penedès per restaurar les terrasses del Fanio i formar nous especialistes en aquest art. A Albet i Noya s’han fet fins a cinc cursos en marges de pedra seca i tots ells han tingut una forta demanda i satisfacció. El novembre de 2018, la UNESCO va declarar l'art de la Pedra Seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

4. Llevats autòctons

L’any 2011 es va fer una selecció de llevats autòctons de la vinya del Fanio. Se’n van trobar prop d'un centenar i al llarg d’aquests anys s’han anat fent microvinificacions cercant aquells que donaven millor resposta per les seves aptituds fermentatives o resultats organolèptics. Actualment utilitzem tres d’aquests llevats, un per fermentar el Fanio i la resta pel vi jove Xarel·lo curiós.  

5. El TAST. L'opinió de Ferran Centelles

El sommelier Ferran Centelles va fer un complet article sobre la varietat Xarel·lo a la prestigiosa revista Jancis Robinson. Del Xarel·lo El fanio en va destacar la seva elegància i delicadesa i el va definir com “un dels Xarel·los més florals que he tastat mai. Té gran intensitat i respira notes de camamilla, xuclamel, fonoll, caramel de  llimona i herbes mediterrànies. Extremadament fresc i primari. Un vi pur i estimulant”.

Bonus Track ;) L’etiqueta

La imatge del Fanio està agafada de l’Escala del vi. Es tracta d'una obra magna, de l’artista Joan Raven (Vilafranca, 1963), que presideix l’escala de casa nostra  al llarg dels quatre pisos. Una fidel representació, amb algunes fiblades oníriques, del cicle vegetatiu de la vinya i de tot el procés d’elaboració del vi. Des de la terra i l’origen fins al gaudi i l’esclat final.

Descobreix El Fanio!

Nova activitat. Ruta al teu aire per la finca de Can Milà de la Roca i aperitiu a la vinya de El Fanio. Tasta el vi a la vinya on neix.

Visita sense guia, 15€. Amb guia, 25  €. Inclou: mapa de la ruta, assistència, una ampolla de vi per dues persones i aperiu amb productes de proximitat.

Reserva la teva experiència

 

Compra el vi blanc El fanio 2020!

  |    |  

Més noticies que et poden interessar