Les varietats de raïm resistents són un tipus de ceps que, a través de creuaments entre diferents espècies de vitis, han aconseguit una resistència natural a malalties fúngiques com ara l’oïdi i el míldiu, molt presents a les nostres terres en èpoques humides i un dels principals maldecaps dels pagesos a la vinya.
El projecte VRIAACC agafa el model d’altres països (especialment Alemanya, França, Itàlia, Àustria i els Estats Units) que fa més anys que treballen amb varietats resistents.
D'aquesta manera, treballem amb la natura en lloc de combatre-la.
Amb les varietats resistents reduïm no només el nombre de tractaments a la vinya sinó que també disminueixen considerablement les emissions de CO2, l’ús del tractor i la compactació del sòl.
La reducció, en més d’un 90%, dels tractaments de coure i sofre a la vinya ens permet elaborar vins més nets i saludables pel medi ambient i les persones. També és un canvi important pel pagès que evita així l’exposició als tractaments.
Les varietats resistents ens ofereixen un nou univers de gustos i aromes amb vins d’alta qualitat que han posat el focus en les persones i el medi ambient. Vins que són els hereus de les nostres varietats autòctones però que veuen el futur amb una nova mirada
Des de fa anys, a Albet i Noya hem estat treballant en el programa VRIAACC (Varietats Resistents i Autòctones Adaptades al Canvi Climàtic). Això vol dir que estem creuant les varietats més representatives de la viticultura catalana (xarel·lo, macabeu, parellada, ull de llebre i garnatxa negra) amb altres varietats ja resistents. L’objectiu és aconseguir, de forma natural, diversos gens de resistència als fongs que afecten les nostres vinyes al mateix temps que busquem una major adaptabilitat als problemes que el canvi climàtic ens està portant (sequera, maduracions més avançades i ràpides, etc ).
Des de 2013 hem fet més de 300.000 creuaments entre varietats autòctones i varietats resistents i, ara per ara, ja s’han aconseguit les primeres plantes amb alts nivells de resistència i amb la tipicitat pròpia de varietats de casa nostra. Cal remarcar que és un creuament per floració i no és, en cap cas, un exercici de manipulació genètica.
La previsió actual (2022) és obtenir els primers resultats comercials d'aquest projecte l’any 2026
A Albet i Noya liderem el projecte VRIAACC i formem part de l’Associació Piwi International.
Amb el suport de:
Creació de noves varietats de raïm autoresistents a malalties criptogàmiques i sequera (VRIAACC 2022-2025)