Innovadors

Vinyes i Terra

Veremador
Raïm negre

La vinya

Des que ens llevem fins que ens n’anem a dormir, al Penedès vivim la vinya. Caminem entre vinyes, treballem envoltats de vinyes. Ens enamorem amb vistes a les vinyes i, quan estem tristos, ens consolem i ens recuperem entre vinyes. Perquè passejar per les nostres vinyes és respirar naturalesa, biodiversitat, cultura, història. La nostra vinya és el nostre tresor. I l’hem cuidat i estimat, per a tu. Perquè només amb la millor vinya serem capaços de fer també els millors vins.

Vinyes davant de Can Vendrell

Innovem des de la terra

El cultiu ecològic

La base del cultiu ecològic és l’observació i l’escolta de la vinya. Treballem amb coberta vegetal per tal d’oxigenar la terra de la manera més natural possible. I també fem ús d’adobs verds i orgànics, utilitzant les restes de la vinya i femtes de diversos animals aptes per a agricultura ecològica. Evitem totalment l’ús d’insecticides amb tècniques de confusió sexual o amb l’equilibri de la biodiversitat a les nostres finques reintroduint-hi, per exemple, colònies de ratpenats. Busquem sempre les varietats que més s’adapten al nostre entorn i, des de fa uns anys, estem immersos en un complex projecte de R+D per a la recerca de varietats resistents a plagues i que ens ha de permetre, en un futur pròxim, eliminar totalment l’ús de coure i reduir un 90 % les aplicacions de sofre a la vinya. Tota la nostra producció (tant les vinyes pròpies com les dels nostres proveïdors) està certificada pel CCPAE i té un estricte control per part del nostre equip de vinya.

Podant la vinya
La vinya davant de Can Vendrell

Les nostres vinyes

La major part de les nostres vinyes estan ubicades a les muntanyes d’Ordal, disposades en terrasses, en pendents o en petites parcel·les que podem treballar de manera personalitzada en funció de l’orientació, les hores de sol, la humitat i l’alçada del terreny. Com tots els bons sòls vinífers, els de Can Vendrell són pobres en matèria orgànica, amb continguts variables d’argila i sorra sobre un llit de pedra calcària, una terra permeable però amb bona capacitat de retenció de la humitat.

Ens agrada experimentar, barrejar, provar coses noves... Per això, al llarg d’aquests anys, hem anat plantant i introduint més de 20 varietats de raïm, treballant amb les varietats locals del Penedès però també buscant la millor adaptació i l’excel·lència de les varietats internacionals que ens han donat grans alegries al llarg d’aquests anys. Entre les blanques hi trobem xarel·lo, macabeu, parellada, moscatell, chardonnay, viogner, sauvignon blanc, riesling, garnatxa blanca i quatre varietats experimentals. Les negres són ull de llebre, garnatxa, cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, caladoc, marselan, arinarnoa i sis varietats experimentals.

Projectes experimentals

Projectes experimentals

Projecte VRIAACC

Projecte VRIAACC

Varietats Resistents i Autòctones Adaptades al Canvi Climàtic

Davant l’amenaça del canvi climàtic i vetllant sempre pel medi ambient, liderem el projecte VRIAACC per a la implementació de Varietats Resistents i Autòctones Adaptades al Canvi Climàtic. Aquestes noves plantes, de les quals hem plantat unes vinyes experimentals agafant el model alemany dels PIWI, ens han de permetre, en el futur, eliminar totalment les emissions de coure i reduir un 90 % les aplicacions de sofre a la vinya, ja que incorporen un gen de resistència als fongs. També tindran una maduració més tardana i seran més resistents a la sequera. La reducció de tractaments a la vinya també portarà altres beneficis per al sòl (menys compactació i menys residus), per al medi ambient (menys emissions de CO2) i per al consumidor final (vins més sans i amb menor cost).

Varietats Ancestrals

Recuperació de varietats ancestrals

El projecte de recuperació de varietats ancestrals va néixer de la curiositat. De buscar allà on antigament hi havia hagut vinya i la crisi de la fil·loxera l’havia fet abandonar. De remenar entre els nostres ceps, entre els camps abandonats, entre les vinyes velles dels pagesos de la comarca. L’any 98 vam localitzar 7 noves varietats i en vam plantar una petita vinya amb 500 ceps de cadascuna. Durant 5 veremes les vam anar estudiant, vinificant i treballant per separat fins que, l’any 2006, va aparèixer el Marina Rión, el nostre primer vi de varietat recuperada. Anys més tard, vindria el belat, un raïm negre que ha donat com a resultat un dels vins més fins, elegants i exclusius de casa nostra. I seguim investigant, verema rere verema, buscant l’excel·lència i l’autenticitat que ens ha fet i ens seguirà fent únics.

Belat Marina Rión El Blanc XXV