Actualitat

Albet i Noya

Tot allò que has de saber sobre la varietat xarel·lo

Tot allò que has de saber sobre la varietat xarel·lo

És la nostra varietat més plantada i amb ella en fem grans vins i escumosos. La vols conèixer?

Des de fa uns anys el xarel·lo s’ha convertit en protagonista al Penedès. Durant molts de temps va ser una varietat amagada dins el cupatge del cava o utilitzada per fer vins a granel sense massa gràcia ni dedicació. Però les coses han canviat els últims anys el Penedès i el xarel·lo ha renascut amb un paper important dins l’auca de la Denominació d’Origen. Tan és així que, durant el mes de juny, teniu tres cites imprescindibles on degustar vins elaborats 100% xarel·lo. A Albet i Noya no ens ho perdrem!!

La festa del xarel·lo

11 de juny de 2022. La xarel·lada de Cunit

Una cita davant del mar on sis cellers del Penedès donarem a conèixer la varietat reina del Penedès amb algunes especialitats gastronòmiques dels restaurants i establiments de la zona. La festa començarà a les 8 del vespre i comptarà amb música, còcktails i festa fins ben entrada la nit. Mireu el cartell.

18 de juny de 2022. La Nit del Xarel·lo

Arriba la 13a edició d'aquesta gran festa organitzada per la DO Penedès i el restaurant El Gat Blau de Vilafranca. La nit del Xarel·lo tirnà lloc el dissabte 18 de juny, al Claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès. (de 19 a 23h). Es podran tastar grans vins de 20 cellers de la Denominació d'Origen amb música i gastronomia. Aquí en teniu més info.

27 de juny de 2022. La Cimera del Xarel·lo

Després de dos anys d'absència torna la cita professional al marevellós entorn de l’Ermita de Santa Maria de Foix, amb unes espectaculars vistes sobre tot el Penedès. És un acte gratuït adreçat elaboradors, sommeliers, periodistes, botigues especialitzades o restaurants on es podran degustar més de 100 referències elaborades totes elles  amb 100% xarel·lo. Podeu demanar la vostra invitació omplint aquest formulari.

Com és la varietat xarel·lo?

El xarel·lo és la varietat reina del Penedès, però la podem trobar en altres parts del territori català. A la DO Alella la coneixen com a Pansa Blanca i al sud, a Tarragona o al Priorat, té el nom de Cartoixà. Altres maneres d’anomenar el xarel·lo són moll, mollet, pansal, pansalet o premsal blanc.

 A la vinya és una varietat rústica, molt ben adaptada als sóls del Penedès i bastant resistent a la sequera. Al celler, el xarel·lo és una varietat molt versàtil i de bon treballar, tant si la culls al principi de la verema, per fer-ne vins escumosos, com si la deixes madurar per fer-ne vins tranquils. Així mateix, té una gran quantitat de components antioxidants cosa que la fa ideal per a elaborar vins i escumosos de llarga criança.


 

Quin és el maridatge perfecte per la varietat xarel·lo?

Una de les principals característiques gastronòmiques del xarel·lo és el seu final amarg que el fa ideal per maridar amb amanides, marisc, arrossos, peixos i carns blanques. Els vins joves són frescos, afruitats i amb bona acidesa. Els vins de criança agafen un perfil més mineral, càlid i de textura untuosa,  perfectes per maridar amb formatges cremosos, peixos al forn, pastes o risottos.

Quins vins de xarel·los tenim a Albet i Noya?

A Albet i Noya disposem de més de 14 hectàrees de la varietat xarel·lo, totes elles amb vinyes velles de més de 50 anys, fet que ens permet elaborar uns xarel·los d’una qualitat excel·lent. Actualment al mercat tenim tres vins elaborats 100% amb xarel·lo i estigueu atents perquè al celler hi tenim algunes joies que aviat sortiran a la llum!

 

Xarel·lo Curiós

El nostre vi jove per excel·lència. És fresc, afruitat i amb una acidesa punxant que el fa ideal per fer a copes, per aperitius informals o per maridar amb ostres, marisc o paelles. Tasta'l

 

Xarel·lo El Fanio

Un vi molt estimat per nosaltres elaborat 100% amb el raïm de la vinya de El Fanio, a la part més alta de Can Milà de la Roca. Té una criança de 8 mesos en botes d’acàcia i ous de ciment, fet que li dona un perfil molt sedós, elegant i de llarga permanència en boca. És extremadament gastronòmic. Descobreix-lo!

Efecte ancestral

El nostre projecte més pur i natural. Un vi escumós elaborat seguint el mètode ancestral i sense sulfits ni sucres afegits en cap moment de l’elaboració. Un xarel·lo rústic, de final amarg i bombolla juganera que no et deixarà gens indiferent. Compra'l!

I ben aviat...

Aquest estiu traiem al mercat El Corral Cremat 2011. Un xarel·lo 100% procedent d'unes parcel·les molt especials a les Muntanyes d'Ordal. Un vi que ha rebut ja nombrosos reconeixements i que tenim moltes ganes que tasteu!!

 

  |    |  

Més noticies que et poden interessar