Actualitat

Albet i Noya

Tot allò que has de saber sobre la varietat xarel·lo

Tot allò que has de saber sobre la varietat xarel·lo

És la nostra varietat més plantada i amb ella en fem grans vins i escumosos. La vols conèixer?

Des de fa uns anys el xarel·lo s’ha convertit en protagonista al Penedès. Durant molts de temps va ser una varietat amagada dins el cupatge del cava o utilitzada per fer vins a granel sense massa gràcia ni dedicació. Però les coses han canviat els últims anys el Penedès i el xarel·lo ha renascut amb un paper important dins l’auca de la Denominació d’Origen.

Tant és així que el xarel·lo té fins a tres festes al seu honor: La cimera del xarel·lo (a l’ermita de Santa Maria de Foix), la Xarel·lada (a Cunit) i la Nit dels Xarel·los (que tindrà lloc aquest dissabte al Claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès, en la seva 12a edició)

Com és la varietat xarel·lo?

El xarel·lo és la varietat reina del Penedès, però la podem trobar en altres parts del territori català. A la DO Alella la coneixen com a Pansa Blanca i al sud, a Tarragona o al Priorat, té el nom de Cartoixà. Altres maneres d’anomenar el xarel·lo són moll, mollet, pansal, pansalet o premsal blanc.

 A la vinya és una varietat rústica, molt ben adaptada als sóls del Penedès i bastant resistent a la sequera. Al celler, el xarel·lo és una varietat molt versàtil i de bon treballar, tant si la culls al principi de la verema, per fer-ne vins escumosos, com si la deixes madurar per fer-ne vins tranquils. Així mateix, té una gran quantitat de components antioxidants cosa que la fa ideal per a elaborar vins i escumosos de llarga criança.


 

Quin és el maridatge perfecte per la varietat xarel·lo?

Una de les principals característiques gastronòmiques del xarel·lo és el seu final amarg que el fa ideal per maridar amb amanides, marisc, arrossos, peixos i carns blanques. Els vins joves són frescos, afruitats i amb bona acidesa. Els vins de criança agafen un perfil més mineral, càlid i de textura untuosa,  perfectes per maridar amb formatges cremosos, peixos al forn, pastes o risottos.

Quins vins de xarel·los tenim a Albet i Noya?

A Albet i Noya disposem de més de 14 hectàrees de la varietat xarel·lo, totes elles amb vinyes velles de més de 50 anys, fet que ens permet elaborar uns xarel·los d’una qualitat excel·lent. Actualment al mercat tenim tres vins elaborats 100% amb xarel·lo i estigueu atents perquè al celler hi tenim algunes joies que aviat sortiran a la llum!

 

Xarel·lo Curiós

El nostre vi jove per excel·lència. És fresc, afruitat i amb una acidesa punxant que el fa ideal per fer a copes, per aperitius informals o per maridar amb ostres, marisc o paelles. Tasta'l

 

Xarel·lo El Fanio

Un vi molt estimat per nosaltres elaborat 100% amb el raïm de la vinya de El Fanio, a la part més alta de Can Milà de la Roca. Té una criança de 8 mesos en botes d’acàcia i ous de ciment, fet que li dona un perfil molt sedós, elegant i de llarga permanència en boca. És extremadament gastronòmic. Descobreix-lo!

Efecte ancestral

El nostre projecte més pur i natural. Un vi escumós elaborat seguint el mètode ancestral i sense sulfits ni sucres afegits en cap moment de l’elaboració. Un xarel·lo rústic, de final amarg i bombolla juganera que no et deixarà gens indiferent. Compra'l!

 

  |    |  

Més noticies que et poden interessar